Китайската нова година 2024 започва точно днес, 10 февруари. Този празник, известен

...
Китайската нова година 2024 започва точно днес, 10 февруари. Този празник, известен
Коментари Харесай

Китайската Нова година 2024 започва днес, какви са традициите?

Китайската нова година 2024 стартира тъкмо през днешния ден, 10 февруари. Този празник, прочут още като Весела пролет (春节), е най-важният празник в източния календар и се празнува 15 дни. 

Източните нации честват Нова година по-късно от нас – сред 12 януари и 19 февруари. Хората го назовават ​​нян, което значи година. Според античната легенда Ниан е рогато страшилище, което живее в дълбините на моретата и излиза от водата един път годишно. Датата на китайската Нова година се дефинира от лунния календар - чества се на второто новолуние след зимното слънцестоене.

Китайска нова година: обичаи и ритуали

Почистване на къщата: Преди Нова година къщите се почистват главно, с цел да се отърват от старите и да създадат място за нови сили.

Готвене: На този празник се подготвят специфични ястия като чорба от кнедли (汤圆), китайски кнедли, които символизират фамилното единение и благополучие.

Червени украшения: Червеният цвят се смята за шанс в китайската просвета, тъй че алените украшения, в това число фенери, плакати за шанс и китайски фенери, се употребяват за декорация на домове и улици.

Празнични паради и събития: Много китайски градове са домакини на паради с дракони и лъвове, фойерверки и обичайни танци и представления.

Червени пликове (Янбао): Възрастните дават на децата червени пликове, съдържащи пари като дарове, символизиращи шанс и разцвет през новата година.

Посещения на храмове и молебствия: Много хора посещават храмове, с цел да се молят за шанс и разцвет през новата година.

Предпразнични ритуали и обичаи: Включват фамилни вечери, филтриране на отрицателната сила и присъединяване в разнообразни ритуали, като прощаване със остарялата година (送旧岁) и посрещане на новата година (迎新年).

По време на празнуването на китайската Нова година е всекидневно да се носят нови облекла. Препоръчително е да предпочитате аления цвят, той символизира щастието и шанса. Дрехи с отрицателни знаци или черни цветове би трябвало да се заобикалят, тъй като могат да донесат неприятен шанс.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР